Tips voor schrijven online vacatureteksten


Stel u heeft een aantal vacatures uitstaan en overlegd met het team wat het beste functieprofiel is waar de kandidaten aan moeten voldoen. Nu echter die wervende vacaturetekst nog. Waar te beginnen? Allereerst moet men beseffen dat mensen vooral online zoeken naar vacatures en dat op het web de informatie anders opgenomen wordt.

De online regels voor teksten

  • Tekst = informatie
  • Online leest men 20-25% langzamer dan op papier
  • Scannen van teksten gebeurt volgens een vast F-vormig patroon
  • De lezer wil over je pagina kunnen scrollen
  • Informatieve tussenkoppen

 

Niet verleiden tot lezen, maar informeren

Mensen zijn op Internet vooral op zoek naar informatie en antwoorden op hun vragen. En in het geval van vacatures is deze vraag bijvoorbeeld: ‘Is deze vacature wat voor mij?’, ‘Zou ik bij dit bedrijf willen werken?’ of ‘Voldoe ik aan het gestelde profiel?’. Allemaal vragen die snel beantwoord moeten worden in de betreffende vacaturetekst. Het is handig om de tekst op te delen in alinea’s en deze een tussenkop mee te geven. Deze tussenkoppen zijn in principe informatief en niet prikkelend als in kranten of tijdschriften die de lezer verleiden verder te lezen. In de inleiding van de vacaturetekst vertelt u het hele verhaal in het kort samengevat. U wilt de lezer in de inleiding juist niet ‘verleiden’ tot verder lezen, want dat is zinloos net als bij het trekken aan een koppige ezel. Beter werkt het dus om meer te vertellen over de inhoud van de tekst en als de interesse gewekt is, leest hij verder. Een korte en krachtige samenvatting als inleiding schrijven kan tevens nuttig zijn om als tekst te gebruiken op andere pagina’s of als uitleg bij de link naar de vacature.

Wat moet er in een vacature staan?

De kunst is om een vacature te schrijven met enkel relevante informatie om tot een krachtige en informatieve tekst te komen waar men snel doorheen kan scannen. Om hiertoe te komen, moet u naar de essentie en dat is informatie waar de nieuwe medewerker naar op zoek is. Binnen de online vacaturebanken van Hanze Media Groep geven wij al diverse invulvelden aan voor de vacatureteksten. Deze onderdelen zijn:

  • Functieomschrijving: een korte omschrijving van de werkzaamheden.
  • Functie eisen: welke vaardigheden en opleidingen worden er gevraagd?
  • Bedrijfsomschrijving: hoe is de organisatiecultuur en werksfeer?
  • Arbeidsvoorwaarden: loonschaal, reiskostenvergoeding en andere extra’s.
  • Sollicitatie informatie: hoe zijn jullie te bereiken en wat is de procedure?