5 tips voor meer rendement uit uw vacatureplaatsing


Tip 1: Gebruik een herkenbare functienaam

Zorg ervoor dat de functienaam van uw vacature duidelijk is en ook gemakkelijk zoekbaar is. Het is belangrijk dat een kandidaat in één oogopslag weet waar de baan over gaat. Stel uzelf de vraag op welke woorden u zou zoeken als u op zoek was naar een baan. Niet veel mensen zullen zoeken op een titel zoals: Topper gezocht’. Maar de titel ‘Service monteur Machinebouw’ zal waarschijnlijk meer gezocht worden.

Bedenk welke zoekwoorden de ideale kandidaat intypt in bijv. Google. Gebruik deze zoekwoorden zoveel mogelijk aan het begin van de tekst.
Optimaliseer de vacaturetekst voor zoekmachines door de zoekwoorden in de titel te plaatsen. Vergeet ook de locatie/standplaats en eventueel de term ‘parttime’ niet.

Tip 2: Verruim uw locatie!

Bij de vacatureplaatsing kunt u een ‘standplaats’ invullen. Als uw vacature in een landelijke omgeving is, dan kunt u bij de plaats het beste een grote stad invullen. De plaats wordt namelijk gebruikt in de zoekmachine.

Hoe groter de plaats, hoe meer mensen er op deze plaats zullen zoeken. In de vacaturetekst zelf kunt u bij Arbeidsvoorwaarden de exacte plaats noemen. Voorbeeld: Als de vacature in Papekop is, kunt u het beste bij de plaats ‘Utrecht’ invullen en in de tekst noemen dat de werkzaamheden plaats vinden in Papekop.

Tip 3: Ken de juiste categorieën toe

Bij uw vacature kunt u minimaal één en maximaal drie sectoren (functiegroepen, provincies, vakgebied/specialisme of de juiste branche) selecteren. Wij raden u aan om, waar mogelijk, ze alle drie te gebruiken. Vaak gebruiken kandidaten deze categorieën om hun zoekacties te beperken en te bespoedigen. Daarnaast is onze vacature matchmail die dagelijks naar kandidaten wordt gestuurd hierop gebaseerd. Als u uw vacature linkt aan zo veel mogelijk sectoren, dan komen ze dus in meer zoekresultaten naar boven. Maar… kies wel voor de juiste sectoren. U wilt ook geen kandidaten bereiken die niet aansluiten bij uw vacature.

Tip 4: Zorg voor een originele en wervende vacaturetekst

Een unieke tekst valt meer op en scoort hoger in zoekmachines. Beschrijf de functie nauwkeurig, maar laat irrelevante details achterwege. Een lange tekst en teveel details maken de vacaturetekst onoverzichtelijk.
Schrijf kort, maar verhalend en persoonlijk. Een afstandelijke tekst nodigt niet uit om te solliciteren.
Schrijf alleen in het Engels als dit voor de functie relevant is. Onderzoek wijst uit dat Engelse vacatureteksten sollicitanten afschrikken, zelfs als zij de taal goed beheersen.

Meld extra’s en bonussen
Naast een salarisindicatie adviseren wij om waar mogelijk bij elke vacature bonussen en andere vergoedingen te noemen. Dit kunt u doen in de functieomschrijving, maar ook in het veld ‘Arbeidsvoorwaarden’. Bij andere vergoedingen kunt u denken aan bonussen, een auto van de zaak, extra vakantie dagen, enz. Door deze informatie te geven, wordt de kans op reacties vergroot.

Vergeet niet uw contactgegevens
Het klinkt heel logisch, maar steeds vaker worden er geen contactgegevens meer in een vacaturetekst gezet. Op onze jobboards plaatsen we standaard uw bedrijfslogo bij de vacatures. Maar geef meerdere mogelijkheden om contact op te nemen of te solliciteren. Bijv. een e-mailadres en een telefoonnummer met de naam van de contactpersoon.

Tip 5: Controleer uw Google Analytics

Maakt u gebruik van Google Analytics? Controleer dan of de clicks op uw vacatures goed worden gemeten. Standaard sturen wij een UTM code mee aan iedere sollicitatie url die bij ons geplaatst wordt. Deze UTM (Urchin Tracking Module) zorgt ervoor dat het verkeer duidelijk zichtbaar is.

We sturen altijd de naam van onze vacaturebank mee als bron en “hanzemediagroep” als overkoepelende campagne naam.

U kunt dit eenvoudig terugzien in Google Analytics onder Acquisitie > Campagnes > Alle campagnes